1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. UTTS’ye Geçiş Süresi Uzatıldı: Son Tarih 30 Haziran 2025

UTTS’ye Geçiş Süresi Uzatıldı: Son Tarih 30 Haziran 2025

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçiş süreci kapsamında mükelleflere ek süre tanındığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı için son tarih 30 Haziran 2025 olarak belirlenirken, sistem kayıtlarının ise en geç 2 Haziran 2025 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor.

Akaryakıt satışlarında vergi güvenliğini artırmak amacıyla devreye alınan UTTS, araç plakalarının otomatik olarak akaryakıt pompalarına iletilmesini sağlayarak usulsüz fiş ve fatura düzenlemelerinin önüne geçmeyi hedefliyor.

Tüm İşletme ve Kiralık Araçlarda Zorunlu

UTTS Uygulama Genel Tebliği kapsamında, işletmelerin aktifinde bulunan veya kiralanan tüm araçlara TTB cihazı takılması zorunlu hale getirildi. Sisteme dahil edilen araçların, yalnızca gider yazılanlar değil, aynı zamanda Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) programlarına kayıtlı olan tüm taşıtları kapsadığı bildirildi.

Motosikletler de Sisteme Dahil

GİB, vergi mükelleflerine ait işletme kullanımındaki motosikletlerin de UTTS kapsamına alındığını açıkladı. Bu kapsamda yer alan motosiklet sahiplerinin de belirtilen tarihlerde kayıt işlemlerini tamamlayarak TTB montajını yaptırmaları gerekiyor.

Yükümlülüklerini Yerine Getirmeyenlere Ceza

Sisteme kayıt olmayan ve taşıtlarına TTB cihazı taktırmayan mükelleflerin, Vergi Usul Kanunu’nun 227’nci maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalacakları bildirildi. Cezaların 7 bin TL’den başlayıp 140 bin TL’ye kadar çıkabileceği ifade edildi.

Öte yandan UTTS’ye uygun belge düzenlemeyen mükelleflerin, düzenledikleri akaryakıt belgeleri vergi yönünden geçersiz sayılacak. Bu durumda söz konusu harcamalar gider olarak kaydedilemeyecek.

Başkanlıktan Uyarı: Süreyi Kaçırmayın

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi mükelleflerinin mağduriyet yaşamamaları adına kayıt ve montaj işlemlerini zamanında tamamlamaları gerektiğini hatırlattı. Uygulamayla birlikte, akaryakıt tüketiminde denetimin güçlendirilmesi, vergi kayıplarının önlenmesi ve kayıt dışı ekonominin azaltılması hedefleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
tutkulu
Tutkulu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gönen.net ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!