1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kira sözleşmesinde dijital dönüşüm: 81 ilde kullanımda

Kira sözleşmesinde dijital dönüşüm: 81 ilde kullanımda

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın e-Devlet üzerinden başlattığı kira sözleşmesi hizmeti, 81 ilde aktif olarak kullanılıyor. Uygulama kapsamında onaylanan e-kira sözleşmesi sayısı 21 bine ulaştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden hazırlanarak dijital ortamda onaylanmasına olanak tanıyan uygulama, tüm Türkiye’de vatandaşlar tarafından etkin şekilde kullanılmaya başlandı. 4 Kasım 2024 tarihinde ilk fazı kullanıma açılan “e-Kira Sözleşmesi” hizmeti kapsamında bugüne kadar 20 bin 979 sözleşme onaylandı.

81 ilde aktif olarak kullanılan sistemle, hem mülk sahipleri hem de kiracılar kira sözleşmelerini fiziksel belge hazırlamaya gerek kalmadan, güvenli, hızlı ve kolay bir şekilde oluşturabiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, uygulamayı ikinci faza taşıyarak emlak sektörünü de dijital sürece dahil etti.

UYGULAMA NASIL ÇALIŞIYOR?

Uygulamanın ilk fazında, taşınmaz sahibi olan gerçek kişiler, e-Devlet Kapısı üzerinden “Kira Sözleşmesi İşlemleri”bölümüne girerek sözleşmeyi hazırlıyor. Kiracı ve varsa kefil, kendi e-Devlet hesapları üzerinden sözleşmeyi onaylıyor. Bu sayede, tarafların uzaktan ve resmi yollarla anlaşma yapması mümkün hale geliyor.

9 Mayıs 2025 itibarıyla başlayan ikinci faz ile emlak danışmanları da yetkilendirildi. Artık, yetki belgesine sahip emlak danışmanları ve yetkilendirilen kişiler de kira sözleşmesi oluşturup tarafların onayına sunabiliyor.

ZAMAN DAMGALI, BARKODLU VE DOĞRULANABİLİR SÖZLEŞME

Uygulama kapsamında oluşturulan kira sözleşmeleri zaman damgalı ve barkodlu belge olarak kaydedilebiliyor. Bu belgeler e-Devlet Kapısı üzerinden doğrulanabiliyor ve resmi geçerliliğe sahip oluyor. Böylece hem sahteciliğin önüne geçiliyor hem de kira sözleşmelerinin resmi kurumlara sunulması süreci kolaylaşıyor.

YETKİSİZ ARACILIĞA DİJİTAL ENGEL

Yeni sistemin en dikkat çeken yönlerinden biri, yetki belgesiz kişilerin emlak aracılığı yapmasının önüne geçilmesi. Sistemde sadece yetki belgeli emlak danışmanları işlem yapabildiğinden, vatandaşlar sözleşme sürecini güvenli şekilde tamamlayabiliyor. Vatandaşlar, emlak işletmesinin yetki durumunu e-Devlet üzerinden sorgulayabiliyor.

Bu özellik, dolandırıcılık ve kayıt dışı aracılık faaliyetlerinin önlenmesinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

KULLANICI DOSTU TASARIM VE BİLGİLENDİRME DESTEĞİ

Hizmetin daha geniş kesimler tarafından anlaşılır ve kolayca kullanılabilir olması için e-Devlet platformunda kullanıcı dostu bir ekran tasarlandı. Uygulamanın giriş sayfasında yer alan video ve kullanım kılavuzları sayesinde vatandaşlar adım adım bilgilendiriliyor. Yakında, tanıtım videosunun televizyon ekranlarında da yayınlanması bekleniyor.

MEHMET ŞİMŞEK: VATANDAŞ ODAKLI HİZMET ÜRETİYORUZ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamayla ilgili yaptığı değerlendirmede, hizmetin vatandaş odaklı yaklaşımla geliştirildiğini vurguladı. “Uygulama yerli yazılımcılarımızla, tamamen iç kaynaklarla geliştirildi. Kamuya ek bir mali yük getirilmeden hayata geçirildi ve vatandaşlar için de ek bir maliyet oluşturulmadı” diyen Şimşek, sözleşme hizmetinin tüzel kişileri de kapsayacak şekilde genişletileceğini duyurdu.

Bakan Şimşek, bu sistem sayesinde vatandaşların fiziksel evrak taşıma, kuruma gitme ve belge gönderme gibi işlemlerden kurtulduğunu belirterek, “Zaman, maliyet ve mekân bağımsız, hızlı ve güvenilir bir çözüm sunduk” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
tutkulu
Tutkulu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gönen.net ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!