1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kartlı harcamalarda rekor artış: Nisan’da 1,8 Trilyon liralık ödeme yapıldı

Kartlı harcamalarda rekor artış: Nisan’da 1,8 Trilyon liralık ödeme yapıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bankalararası Kart Merkezi’nin nisan ayı verilerine göre, kredi kartı harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 63 artarken, toplam kartlı ödeme tutarı 1 trilyon 783 milyar liraya ulaştı. En yüksek harcama market, giyim ve kuyum sektörlerinde kaydedildi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 2025 yılı nisan ayına ilişkin kartlı ödeme verilerini açıkladı. Verilere göre, enflasyonist baskı ve harcama eğilimlerindeki değişimle birlikte kart kullanımındaki artış dikkat çekici seviyelere ulaştı. Nisan ayında kartlarla yapılan toplam harcama tutarı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 58 artarak 1 trilyon 783 milyar liraya yükseldi.

KREDİ KARTI HARCAMALARI ÖNE ÇIKTI

Toplam ödeme hacminde en büyük payı kredi kartları aldı. Kredi kartlarıyla yapılan harcamalar yüzde 63’lük artışla en hızlı büyüyen ödeme aracı olurken, banka kartı harcamaları yüzde 41 oranında arttı. Ön ödemeli kartlarla yapılan harcamalar ise yüzde 11 azaldı.

MARKET VE GIDA HARCAMALARI İLK SIRADA

Kartlı harcamalarda sektör bazında en yüksek tutar market ve alışveriş merkezi harcamalarında kaydedildi. Bu kategoride yapılan harcamalar yıllık yüzde 74 artışla 273,4 milyar liraya ulaştı. Aynı dönemde:

  • Yemek harcamaları: Yüzde 57 artışla 74,3 milyar TL
  • Eğitim harcamaları: Yüzde 86 artışla 28,4 milyar TL
  • Giyim harcamaları: Yüzde 17 artışla 87,1 milyar TL
  • Kuyum harcamaları: Yüzde 75 artışla 38 milyar TL

Kuyum sektöründeki harcama artışının, altın fiyatlarındaki yükselişle doğrudan bağlantılı olduğu değerlendiriliyor.

KARTLI ÖDEMELERİN HACMİ ARTIYOR

BKM verileri, tüketicilerin nakit yerine kart kullanımını giderek daha fazla tercih ettiğini ve özellikle kredi kartlarının harcamalardaki ağırlığının her geçen gün arttığını gösteriyor. Enflasyonist ortamda, harcamaların artan oranda kredi kartına kayması, ekonomik göstergeler açısından da dikkatle izleniyor.

Uzmanlar, özellikle temel ihtiyaç gruplarındaki harcamalardaki artışın, gelir artışıyla değil fiyat baskısıyla ilişkili olabileceğine dikkat çekerken, kartla yapılan ödemelerin kompozisyonunun tüketici davranışlarını yansıttığına işaret ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
tutkulu
Tutkulu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gönen.net ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!